Gimnazjum nr 8 w Jaworznie
Strona Główna - Gimnazjum nr 8 w mediach - ZNP - Z życia szkoły - Forum - Linki - Kontakt -
Szukaj   
Nawigacja
Strona Główna
Galeria
Grono pedagogiczne
Kalendarz roku szkolnego
Osiągnięcia - konkursy
Konkursy archiwym
Patron szkoły
Rekrutacja


Podstrony
Nasze dobre praktyki
Biblioteka szkolna
Matematyka
Historia / WOS
Sport w Gimnazjum nr 8
Taniec w Gimnazjum nr 8
"Trzymaj Formę"
"Lekcja wolności"
Dokumenty szkolne
Koncepcja pracy szkoły
Statut i WSO
Zachowanie
Szkolny program wychowawczy
Szkolny Program Wspierania Uzdolnień
Program profilaktyki
Program doradztwa zawodowego
Innowacje i programy autorskie
Prawa i obowiązki ucznia
FALOCHRON Gim8 na lata 2014 - 2017
Uczniowie
Samorząd Uczniowski
Informator: "Co po gimnazjum?
Dziecięcy Telefon Zaufania Rzecznika Praw Dziecka
Plan lekcji
Podręczniki kl. I
Podręczniki kl. II
Podręczniki kl. III

Projekt edukacyjny
Koło Miłośników Teatru
Wykaz szkół ponadgimnazjalnych
Rodzice
Zebrania
Godziny pracy szkoły
Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna
Instytucje pomocowe
Poradnik dla rodziców: "Wybór zawodu"


ZFŚS

Wniosek
Regulamin ZFŚS

Gim8 w mediach
Jarmark Bożonarodzeniowy
Młodzieżowa Rada Miasta
Jawor 2015
Trzymaj formę


Oblicz swój BMI: KALKULATOR



Zaplanowane formy realizacji kampanii „Trzymaj Formę” 2014/2015

1. Przyrządzanie potraw: sałatek, surówek, kanapek;

2. Układanie jadłospisów ( również w języku obcym) zgodnie z zasadami zbilansowanej diety;

3. Dni zdrowego jedzenia, wybranego produktu - owocu, warzywa, sałatki, soku itp.;

4. Odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych (plakaty);

5. Zakładka na stronie internetowej „Trzymaj formę”, obliczanie BMI, elektroniczna baza przepisów - zdrowe sałatki i inne potrawy;

6. Ocena własnej aktywności fizycznej i stylu życia (w tym m.in. testy wysiłkowe);

7. Zajęcia, pokaz ratownictwa medycznego – pierwsza pomoc, ruchowe ćwiczenia gimnastyczne (dodatkowe – poza lekcjami w -f, np. ćwiczenia rozciągające, relaksacyjne, Nordic Walking, ćwiczenia śródlekcyjne- taneczna przerwa);

8. Zajęcia taneczne, aerobiku, fitness itp.; rajdy rowerowe lub piesze, wycieczki;

9. Wyjazd na basen;

10. Konkursy np.

* fotograficzny „Zdrowo jem”;

* wiedzy o zdrowiu „Awantura o zdrowie”;

* biblioteczno – profilaktyczny „Pułapka uzależnień”;

11. Organizacja punktów / stoisk informacyjno – edukacyjnych;

12. Wykonywanie prezentacji multimedialnych w tematyce zdrowego odżywiania i zaburzeń odżywiania;

13. Impreza sportowa „W zdrowym ciele zdrowy duch” mecz piłki nożnej uczniowie G8 , funkcjonariusze KMP , absolwenci G8 i inni zaproszeni goście; Piosenka przewodnia ;

14. Zajęcia profilaktyczne nt. zaburzeń odżywiania (anoreksja, bulimia, otyłość, nadwaga); Warsztaty profilaktyczne nt. zaburzeń odżywiania „Piękno wczoraj i dziś” kl.I,II.

15. Gazetki tematyczne na korytarzu szkolnym oraz w klasach:

Kl. I – Zbilansowana dieta- to jest możliwe ( w tym: etykieta źródłem informacji, energia, białko, węglowodany, tłuszcze, błonnik, woda, sól, witaminy i minerały;

Kl. II- Dieta (w tym: pięć razy dziennie warzywa i owoce, czyli zarzuć witaminę; skrobia to podstawa, czyli zdrowo sobie skrobnij; tłuszcze z umiarem, czyli nie przetłuszczaj się;

Kl. III Aktywność (w tym: odpoczynek tylko aktywny)

16. Inscenizacja teatralna – przedstawienie profilaktyczne „ Śpiąca królewna w hipermarkecie życia” profilaktyka zdrowego odżywiania i zapobiegania palenia papierosów wśród młodzieży.

17. Wprowadzenie do asortymentu sklepiku szkolnego zdrowej żywności np. soki z kawałkami owoców, orzeszki, suszone owoce i warzywa, nasiona – dyni.

18. Przesiewowe badanie słuchu kl. I; Badanie wzroku kl. III „Gimnazjalisto miej oko na przyszłość!”. 19. Scenka profilaktyczna nt. profilaktyki palenia papierosów „Sąd nad papierosem”.



Zaplanowane formy realizacji kampanii „Trzymaj Formę” 2013/2014

1. Przyrządzanie potraw: sałatek, surówek, kanapek

2. Układanie jadłospisów ( w języku obcym) zgodnie z zasadami zbilansowanej diety- plakaty; jak napisać przepis – j.polski ( do bazy przepisów);

3. Dni zdrowego jedzenia, wybranego produktu - owocu, warzywa, sałatki, soku itp.;

4. Odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych;

5. Zakładka na stronie internetowej „Trzymaj formę”, obliczanie BMI, elektroniczna baza przepisów - zdrowe sałatki;

6. Ocena własnej aktywności fizycznej i stylu życia (w tym m.in. testy wysiłkowe);

7. Zajęcia, pokaz ratownictwa medycznego – pierwsza pomoc, ruchowe ćwiczenia gimnastyczne (dodatkowe – poza lekcjami w -f, np. ćwiczenia rozciągające, relaksacyjne, NordicWalking, ćwiczenia śródlekcyjne- taneczna przerwa ), kontynuacja programu „W-f z klasą”

8. Zajęcia taneczne, aerobiku, fitness itp.;Rajdy rowerowe lub piesze, wycieczki;

9. Wyjazdy na basen , do klubu fitness, ośrodka wspinaczki linowej /skałkowej;

10. Noc w szkole – podchody w terenie

11. Konkursy np.

- fotograficzny „Zdrowo jem”;

- wiedzy o zdrowiu „Awantura o zdrowie”;

- biblioteczno – profilaktyczny „Pułapka uzależnień”;

12. Organizacja punktów / stoisk informacyjno – edukacyjnych;

13. Wykonywanie prezentacji multimedialnych w tematyce zdrowego odżywiania i zaburzeń odżywiania;

14. „W zdrowym ciele zdrowy duch” mecz piłki nożnej uczniowie G8 , funkcjonariusze KMP , absolwenci G8, uczniowie G10; rodzinne biegi uliczne,

15. Zajęcia profilaktyczne nt. zaburzeń odżywiania (anoreksja, bulimia, otyłość, nadwaga)

16. Gazetki tematyczne na korytarzu szkolnym oraz w klasach:

- Kl. I – Zbilansowana dieta- to jest możliwe ( w tym: etykieta źródłem informacji, energia, białko, węglowodany, tłuszcze, błonnik, woda, sól, witaminy i minerały

- Kl. II- Dieta (w tym: pięć razy dziennie warzywa i owoce, czyli zarzuć witaminę; skrobia to podstawa, czyli zdrowo sobie skrobnij; tłuszcze z umiarem, czyli nie przetłuszczaj się;

- Kl. III Aktywność (w tym: odpoczynek tylko aktywny)

17. Inscenizacja teatralna – przedstawienie profilaktyczne „ Śpiąca królewna w hipermarkecie życia” profilaktyka zdrowego odżywiania i zapobiegania palenia papierosów wśród młodzieży.

18. Wprowadzenie do asortymentu sklepiku szkolnego zdrowej żywności np. soki z kawałkami owoców, orzeszki, suszone owoce i warzywa, nasiona – dyni.

Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
BIP Gimnazjum nr 8


Platforma Moodle


Nasze certyfikaty

"Szkoła z klasą"



"WF z klasą"



"Szlachetna paczka"



"Szkoła dobrego widzenia"



"Super szkoła"


Bierzemy udział





Użytkowników Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 1
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: admin
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Brak postów.